Lime Limon diğer limon türlerinden boyutları küçüktür. Bu yüzden Türkçe adı ile misket limon denir. Ortalama meyve büyüklüğü 6 cm’dir. Çeşitlerinin en belirgin özelliği normal limon türlerinden aroması yüksek olmasıdır. Yeşilken tüketilir bu yüzden yeşil limon da denir. Alternatif isimleri Meksika lime, Tahiti lime ve persian Lime diye bilinir. Son zamanlar da botanik adı Citrus latifolia olarak belirlenmiştir.
Ağaçları genellikleri dikensizdir. Genellikle hafif meyve memeleri bulunmaktadır. Bazı çeşitlerinde azda olsa çekirdek bulunmaktadır. Genelde ticari olarak çekirdeksiz tür tercih edilir. Bu Türler arasında İran’ da yetiştirilen Persian lime en yaygın ticari türdür. Çiçekleri beyaz renk açar.
Misket limon (lime) Çeşitleri
Bearss Misket Limon (adı bu çekirdeksiz çeşidi 1895’te Porterville , California’daki fidanlığında geliştiren John T. Bearss’tan almıştır )
· Page Misket Limon
· Persian Misket Limon
· Pond’s Misket Limon
· Tahiti Misket Limon
Tahiti Lime Menşei
Tahiti limon ilk menşei bilinmemekle beraber ilk olarak İran Pers te görülmüştür. 1824 yıllarda Portekizli tüccarlar Brezilya’ya taşıdı, oradan Avusturya götürüldü. 1850 ve 1880 yılları arasında Tahiti’den Kaliforniya’ya ulaştı ve 1883’te Florida’ya geldi. 1897’de Lake Placid’de yetiştirlmesi başlandı. Birinci Dünya Savaşı’nın ardından, Tahiti Misket Limon ticari faliyeti arttı. Florida, taze ve konserve limon suyu, donmuş limon suyu, donmuş limon suyu konsantresi, donmuş limonata ve toz limon suyu pazarlamak için ulusal mahsulün %90’ını üretir.
Misket limonu Türkiye’de nerede yetişir ?
Genel olarak ülkemize meyveleri ithal olarak gelmektedir. Yakın zamanlarda Antalya Mersin Bölgelerinde bahçe kurulumları görülmektedir. Genelde ılıman bölgelerde kütdiken yade mayer limon ağacının yetiştiği bölgelerde rahatlıkla yetişmektedir. Türkiye’de Hatay dan başlayıp Adana Mersin Antalya Muğla İzmir bölgelerinde yetişebilir.
Bahçe kurulumu için fidan temin etmek isterseniz Mersin Erdemli Bölgeside Tahiti lime fidanı yetiştiriciği yapılmaktadır .
Çok güzel agaçlar kaç yılda bu halae geliyor