Avokado üretimi güney yarımküreden kuzeye doğru kayıyor. İspanya sezonu, Malaga ve Granada’daki ilk Bacon avokadolarının toplanmasıyla başladı. İtalya çok yakında takip edecek ve en yoğun sezon Meksika’da köşede. Avokado tüketiciler arasında hala popülerdir ve arz ile talebi dengelemek zordur. Bu sezon Şili (% -25) ve Güney Afrika’daki (-30%) üretim hacminin düşmesi gibi bazı engeller vardı. California bu yıl başka bir rekor hasat bekliyor. Ayrıca, Kolombiya’da avokado üretimi artıyor ve Avustralya ve Yeni Zelanda’nın iddialı planları var.

Hollanda: Hala güçlü
Avokado pazarı haftalardır güçlüdür. Hollandalı ithalatçılar şu anda avokadolarını Meksika, Kolombiya, Şili ve Kenya’dan alıyorlar ve pazar uzun zamandır iyi durumda. Özellikle Kolombiya, avokado pazarında giderek daha büyük bir oyuncu haline geliyor.

Kolombiya ve Şili’de ağaçlar çok sayıda küçük boyutta teslim ediyorlar, bu nedenle kullanılabilirliği önümüzdeki dönemde artacak. Önümüzdeki haftalarda 12 ila 18 büyüklük arz artacak, bu nedenle fiyatların yüksek seviyede kalması bekleniyor. İspanya da Bacon çeşitleriyle daha yeni başladı ve Kasım ortalarında Hass’a geçecek. İspanya hasadının geçen seneye göre biraz daha düşük olduğu tahmin ediliyor. İspanya’da şiddetli fırtına da rüzgarın zarar görmesine neden oldu.

Belçika: Hass avokado eksikliği
Belçika pazarı şu anda Hass avokado kıtlığı ile mücadele ediyor. Güney Afrika ve Peru’daki avokado mevsimi sona eriyor ve Meksika arzdaki boşlukları doldurmaya yetecek kadar nakliye yapmıyor. Şili avokadoları normalden daha küçük olduğu ortaya çıktı, bu yüzden tüccarlar şimdi 16, 18 ve 20 büyüklüğü arz ediyorlar. Bu nedenle sıkıntı nedeniyle Hass avokadoları için ödenen fiyatlar çok yüksek. Peru bu yıl daha küçük bir üretime sahip ve ülke zaten sezon başında Avrupa’ya büyük miktarlarda sevkiyat yaptı. Sonuç olarak, fiyatlar haziran ve temmuz aylarında son derece düşük bir fiyat seviyesine düştü ve ülkenin şu anda ihracat yapacak çok az ürünü var.

Almanya: İspanyol avokadolar talebi karşılayamıyor
İspanyol sezonu yakında doğu Almanya pazarında başlayacak. İspanya avokadoları, denizaşırı ülkelerden biraz daha ucuzdur ve kalitesi, özellikle daha kısa transit süreleri sayesinde, daha iyi bir renklendirmeyle daha kararlıdır. Bir tüccar, “İspanyol avokadoların dezavantajı talebi karşılayamayacaklarıdır.” Diyor. “Meyve neredeyse sadece istek üzerine olgunlaştırılıyor, bu da kıtlığın ortaya çıkabileceği ve bu nedenle de denizaşırı üretimlere dayanmamız gerektiği anlamına geliyor.”

Bir başka tüccar, “İspanyol Sigfrido avokadoları Alman piyasasında daha alakalı hale geldi” diyor. “Talep henüz çok yüksek olmamasına rağmen, Kenya da piyasada.”

Fransa: Hass için artan talep
Hass avokado’ya olan talep Fransa’da hala artmaktadır. Hem Paris’teki toptan satış pazarı Rungis hem de Perpignan’daki St. Charles’ta ise, 1. sınıf avokado fiyatları 20 adede 20 € civarında. İspanya ve İsrail’den piyasada pek fazla avokado olmadığı sürece, fiyatların yüksek kalması bekleniyor.

İspanya: İlk avokadolar Malaga ve Granada’da toplandı
İspanya sezonu, ilk Bacon avokadolarının toplanmasıyla Malaga ve Granada’da başladı. Verimler bu yıl genellikle daha düşük, çünkü bu çoğunlukla mahsul için bir yıl dışı ve yaz aylarında sıcaklıklar çok yüksek. Bir sonraki hasat Fuerte olacak ve İspanya’nın en yaygın çeşidi olan Hass kasım ortasına kadar devam edecek. Piyasa koşulları ilk yeşil İspanya avokadoları için iyidir. Makul bir fiyatla iyi bir talep var. Avokadolar organik olduğunda küçük boyutlar daha pahalıdır, ancak büyük boyutlar için ödenen fiyatlar aşağı yukarı aynı kalır.

İtalya: Fiyatlar bir yılda ikiye katlandı
Avokado talebi İtalya’da artmaya devam ediyor. Eylül ayının sonunda meyve, çoğunlukla İspanya, Peru ve Meksika’dan ithal edildi; ancak Avrupa’daki üretkenlik mevsimi şimdi İtalya (Sicilya) ve İspanya’da daha yeni başlıyor. Bu yıl piyasada Güney Afrika ve İsrail’den% 30 daha düşük Hass ve Greenskin avokado üretimi gerçekleşti; Şubat ayında zaten öngörülmüş olan bir şey. Sonuç olarak, piyasada en başından beri yüksek fiyatlar vardı. Bu durum değişmedi ve bu yüksek fiyatlar nedeniyle bazı ithalatçılar hava taşımacılığına geçiyor. Her durumda, İspanyol sezonu geliyor ve İtalya yakında takip edecek.

İspanya, Hass ve sınırlı miktarda Greenskins durumunda nispeten küçük boyutlarda normal bir üretim bekliyor. İtalya sadece Hass üretiyor ve bu mahsulü çok aranan bir niş olarak görüyorlar. Hasat Kasım ayında başlar. Organik üretim, artan bir talebe sahip bir niş olarak da kabul edilebilir. Sicilya topraklarına ek olarak, Taranto’da kasım ayından mayıs ayına kadar süren bir mevsimde 40 hektar var. Bir yıl içinde, İtalya toptan satış piyasasında avokado fiyatı iki katına çıktı. Bologna’da 4 kilo avokado fiyatı 8 ila 10 Euro arasındaydı. Şimdi 16 ila 20 Euro arasında değişiyor. Fiyatlara rağmen ürüne olan talep düşmedi.

Çin: Büyük ölçekli ithalat devam ediyor
Çin’de avokado üretilebilecek çok az alan vardır: Yunnan, Hainan ve Fujian. Bununla birlikte, hacim hala çok küçüktür ve kalite her zaman stabil değildir. Sonuç olarak, yerel avokadolar henüz Çin pazarında geniş çapta dağılmamıştır, bu nedenle ülke hala ithalata güvenmek zorundadır. Meksika, Şili ve Peru’dan çok fazla ithal edilmektedir. Meksika şu anda düşük sezonunda, bu nedenle şu anda bu ülkede piyasada fazla tedarik yok. Peru ve Şili şu anda yer değiştiriyor; Peru’nun ithalat mevsimi sona eriyor ve Şili’nin yeni başlaması bekleniyor.

Fiyat şu anda biraz yükseliyor ve ithalat pazarı da sabit. Satışlar özellikle üçüncü ve dördüncü sınıf şehirlerde iyi gidiyor. Birinci sınıf şehirlerde, satışlar yavaşlıyor, çünkü yeni satıcılar için sınırlı alan var. Bu yüzden hala Çin’in üçüncü ve dördüncü sınıf şehirlerinde büyümek için çok fazla potansiyel var.

Güney Afrika: Geçen sezon ile karşılaştırıldığında% 30 daha az üretim
Güney Afrika mevsimi, geçen yılın rekorundan daha düşük verim ile sona eriyor (üretim% 30 düşüyor); Ancak, hem ihracat hem de iç pazar için fiyatlar “fantastik” ve “astronomik olarak yüksek”. İhracat şimdi hızlı bir şekilde düşüyor (özellikle AB, İngiltere ve Orta Doğu’ya küçük olanlara) ve yerel pazar da nispeten boş. Neyse ki, Cape bölgesindeki geç mahsuller ılık bahar nedeniyle erken geliyor.

Avokadoya yerel olgunlaştırıcılardan yüksek talep var. Noel’den sonra ilk avokadoların (Maluma) Mart ayında kuzey Limpopo’dan gelmesine kadar tamamen boş bir pazar bekleniyor. Çiçeklenme iyi görünüyor ve bunun gelecek yıl yeni bir üretim kaydına yol açabileceği umudu.

Amerika Birleşik Devletleri: Daha düşük fiyatlarla yeterli tedarik sonucu
Şu anda iyi bir avokado kaynağı var. Kaliforniya’nın yurt içi üretiminin 2020’de 159.000 tona ulaşması beklenirken, sezon şubat ve eylül ayları arasında gerçekleşecek. Bu kampanyaya 90.000 ton avokado hasat edildi. Meksika’nın 2019’un dördüncü çeyreğinde ve 2020’nin ilk çeyreğinde de daha fazla avokadoya sahip olacağı görülüyor.

Bir tüccara göre, geçen yıl ABD’ye 90,7 milyon ton avokado ithal edildi ve bu yıl için hafif bir artış olacağı tahmin edildi. “Herkes arzda bir boşluk olacağını düşündü, ama olmadı. Bu yıl kesintisiz bir tedarik sağlayacak olan Loca ve Meksika’daki Aventajada’daki hasat arasında bir çakışma yaşandı. “Meksika ve Kaliforniya, yaklaşık% 80’lik bir pazar payıyla ABD pazarına hakim. Ek olarak, Güney Amerika’da, Meksika avokadolarının hacmi düşükken, çoğunlukla ABD’ye ihracat yapan birçok fırsat pazarı var. Bunlar çoğunlukla Şili ve Peru’dur, ancak Kolombiya da son yıllarda olası bir avokado üreticisi olarak ortaya çıkmıştır.

Popüler meyvelere olan talep güçlü olmaya devam etmektedir, ancak çoğu, tutarlı kalite ve fiyatlardan yararlanan süpermarketlerin güvenine de bağlıdır. Şu anda, fiyatlar kutu başına 20 ila 30 dolar arasında dalgalanıyor. Geçen yıl bu süre zarfında, fiyat yaklaşık 10 $ daha düşüktü. “Mevcut fiyatlar hasat ve gönderiler arasında iyi bir denge sağlıyor. Bu devam ederse, avokado önümüzdeki altı ay içinde çok iyi satış yapacak. “

Meksika: Tepe sezonu başlamak üzere
Meksika, yıl boyunca Hass avokadolarına odaklanarak avokado üretir. En büyük üretim bölgesi avokadoların% 80’inin geldiği Michoacán’dır. İkinci en büyük bölge ABD’ye veya Çin’e ihracat yapamayan Jalisco’dur, bu nedenle ana ihracat pazarları Japonya, Kanada ve Avrupa’dır. Zirve mevsimi, ekim ayından ocak ayına kadar sürer ve yılın geri kalanından daha yüksek bir hacme sahiptir. Avokado popülaritesi, arzın talep ile dengede tutulmasını zorlaştırmasına rağmen, bu yıl istikrarlı talep ve iyi miktarlar yaşandı. Piyasaya daha fazla hacim geldiğinden kısa vadede fiyat düşüşü bekleniyor.

Peru: Büyüyen üretim
Bu Güney Amerika ülkesinde avokado üretimi artmaktadır. Sezon Meksika ve Şili’de olduğundan daha kısadır ve Mayıs başı ile Temmuz sonu arasında gerçekleşir; Meksikalıların kapalı mevsimde olduğu bir dönem. Bu nedenle Peru avokadoları için çok az rekabet var.

Şili: Kuraklık nedeniyle% 25 daha az hacim
Şili için başlıca ihracat pazarları ABD ve Çin’dir, ancak bu sezondaki kuraklık hem hacmi hem de büyüklükleri% 25 azalttı. Üretim eylül ayından şubat ayına kadar sürdüğü için yoğun sezonunda Meksika ile rekabet etmeleri gerekiyor. İç pazar da Şili için önemlidir. Kuraklık nedeniyle, bazı yetiştiriciler mahsullerini büyütmemeye karar verdiler ve hatta bazıları avokadolardan daha az su gerektiren kiraz veya yaban mersine geçti.

Avustralya: Rekor yıl hala bekleniyor
Ulusal olarak, Avustralya 2020 yılına kadar rekor miktarda avokado üretimine ulaşabilir. Hacimde% 12’lik bir artış 2018-2019 sezonuna göre bekleniyor. Artışla birlikte Avustralyalı trader’lar ihracatlarını genişletme fırsatları görüyorlar. Bu yıl, premium avokadolar ilk kez uçakla Japonya’ya ihraç edildi ve sanayi temsilcileri hükümeti Hindistan pazarını Avustralya avokadoları için açmaya çağırıyorlar.

Yeni Zelanda: Güçlü bir şekilde genişleme hırsı
Yeni Zelanda’daki üreticilerin, satışlarını dört katına çıkarmayı ve 2023 yılına kadar üretimlerini üç katına çıkarmayı umduğu gibi, ülkenin Dünya Avokado Forumu’na ev sahipliği yapabileceği yıl için iddialı planları var. Ülke şimdi küresel avokado üretiminin% 2’sini oluşturuyor ve dünya ticaretinde 9. en büyük ihracatçı konumunda. İhracat hacminin% 35’i Asya pazarına yöneliktir

Türkiye : Avokado Yetiştiriciliği

Türkiye’de avokadonun ticari yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla; 1970’li yılların başında FAO aracılığıyla, Kaliforniya’dan ‘Fuerte’, ‘Hass’, ‘Bacon’ ve ‘Zutano’ olmak üzere, 4 önemli ticari çeşit getirtilmiştir.

2008 yılında Türkiye’nin toplam avokado üretimi 550 ton ve üretim alanı toplam 1.300 dekardır (Şekil 2).Türkiye’deki avokado üretiminin yaklaşık % 60-65’ı Antalya’da, % 30-35’i Mersin’de ve % 2-5’i diğer illerde (Muğla ve Hatay) üretilmektedir. Türkiye genelinde yaklaşık 20.000 adet avokado ağacı meyve verecek yaşta bulunmaktadır. Antalya’nın toplam üretiminin yaklaşık % 60’ı Alanya ve Gazipaşa ilçelerinden karşılanmaktadır.

Ülkelerin Yıllık Avokado Üretimleri

2007 yılı verileridir.

Ülke Üretim(ton)
Meksika 1.000.000
Şili220.000
Amerika Bileşik Devletleri180.000
Peru 100.000
Güney Afrika80.000
İsrail 70.000
İspanya 60.000
Avustralya 40.000
Dominik Cumhuriyeti 30.000
Kenya20.000
Yeni Zelanda 16.000
Fas 10.000
Arjantin 5.000
Yunanistan 3.000
Uzak Doğu (Asya) Ülkeleri 150.000
Diğer Güney Amerika Ülkeleri 130.000
Toplam 2.100.000

*** Türkiye’de 2018 yılında kayıtlara göre sadece 3167 Tondur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sizlere daha etkin bir alışveriş deneyimi sunabilmek, yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgiye KVKK Gizlilik Politikası sayfamızdan erişebilirsiniz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz çerezleri kullanmamızı kabul etmiş sayılırsınız.